SXSW050

SXSW Create – een creatieve knutselclub

By on maart 11, 2017

Eerste dag vandaag: we beginnen met badge pickup in de ‘nevenvestiging’ Palmer Events Center, want de twee uur wachttijd van vorig jaar willen we voorkomen. Met succes. Nog geen 10 minuten in de rij, waarbij we kennis maken met de dame die voor ons staat te wachten. SXSW is ‘all about’ dit soort toevallige ontmoetingen. Zij is journaliste, SiliconHillsNews, en richt zicht vooral op lokale start-ups en initiatieven die lokale start-ups ondersteunen.

Wij beginnen met de SXSW Create, om ons label ‘Startup Kid‘ te voeden met nieuwe ontwikkelingen en initiatieven. Dit onderdeel duurt maar drie dagen: van vrijdag tot en met zondag kun je kennis maken met de veelal lokale clubs uit de ‘maker’-scene. Het knutselgehalte is hoog. We treffen lokale en regionale makerspaces, veel initiatieven die zich richten op het stimuleren van meiden in techniek, scholen en een aantal grotere bedrijven zoals RedHat en Lulzbot.

Het is nog niet druk bij de opening om 11 uur ’s ochtends, dus we krijgen alle aandacht van de mensen die de standjes bemannen. Ze lichten hun ideeën toe, vertellen hoe ze hier gekomen zijn, wat belangrijk voor ze is, wat ze inspireert. Een paar voorbeelden:

  • Het ‘tuinhuis’ van RedHat, waar kinderen een bloem maken van zijdepapier en die ophangen onder het motto ‘Create, Share, Grow’. Leuk om te doen en het levert een prachtig plaatje op: een huis vol bloemen. Het uitgangspunt van RedHat bij deze manier van zich presenteren spreekt aan: doe iets wat kinderen stimuleert om samen te werken aan een mooi eindresultaat. Vorig jaar was de hele stand één grote kleurplaat, dit jaar een bloemenkas die langzaam tot bloei komt met elke bloem die de kinderen maken;
  • De ‘Big Facebox‘ die enthousiast wordt aangeprezen door medewerkers van het Japanse bedrijf Nifty: het plezier dat ze hebben werkt aanstekelijk. Je stopt je hoofd in een kartonnen doos waar ze een overheadscherm voor hebben geplakt en dan lijkt je hoofd heel erg groot. Dikke lol verzekerd;
  • De Stembox: kant-en-klare wetenschappelijke experimenten in een doosje, die je maandelijks thuis gestuurd krijgt. In elk doosje een STEM-gerelateerd project, waarbij STEM staat voor Science, Technology, Engineering en Mathematics. Een superleuke manier om kinderen met wetenschap, techniek, technologische processen en wiskunde in aanraking te laten komen;
  • Chris Chuter van Peeple.io laat zien hoe zijn product tot stand is gekomen. Van idee, via Kickstarter, naar productie. Peeple maakt een ‘deur-dagboek’ mogelijk: iedere keer dat er iets bij je voordeur gebeurt maakt de ingebouwde camera een foto of filmpje. Het dagboek van je voordeur kan je via een app bekijken. Chris vertelt prachtig over alle kleine hobbels in het ontwikkelproces.

Breed kijken is belangrijk: spreekt een product je misschien niet aan, dan kan het proces dat wel doen, misschien lijkt het ‘weer een Girls-in-Tech’ presentatie, maar blijkt deze toch echt een prachtige manier te hebben om meiden tussen de 12 en 18 te bereiken. Op de SXSW Create moet je verder kijken dan ‘op het eerste oog’.

Ruim twee uur gebruiken we voor de SXSW Create. Het levert ons veel nieuwe ideeën voor workshops, relatiegeschenken en manieren om ons te presenteren  op evenementen op. Tevreden pakken we een fietstaxi naar het Austin Convention Center. Dit was een goede start!

TAG
GERELATEERDE BERICHTEN