Homepage Hun werk Web development

NPO pitch: een webapplicatie vol ideeën

By on oktober 17, 2017

Een maand na livegang van NPO pitch zijn er meer dan 250 programmavoorstellen ingediend door omroepen en producenten. Daarmee is meteen duidelijk dat de webapplicatie, die naast het indienen van de ideeën ook het NPO-werkproces ondersteunt, zeer goed ontvangen is.

Doelstellingen

NPO kreeg met de invoering van de nieuwe Mediawet de verantwoordelijkheid om naast de programmavoorstellen van omroepen ook de voorstellen van (externe) producenten in behandeling te nemen. Dat betekende dat het aantal potentiële indieners van programmavoorstellen groeide van een tiental naar potentieel meer dan honderd.
NPO wilde dit hernieuwde proces graag direct automatiseren. De wens was een webapplicatie te implementeren die gebruikersvriendelijk, veilig en flexibel was.

Gebruikersvriendelijk

Goldmund, Wyldebeast & Wunderliebe maakte een ontwerp met de NPO huisstijl als basis. Het ontwerp blinkt uit in eenvoud en overzichtelijkheid en behaalt een 8,7 als ‘System Usability Score’ tijdens gebruiksonderzoek. Producenten, NPO-ers en omroepen geven aan dat de applicatie zeer intuïtief werkt en dat ze het ontwerp van de applicatie daarnaast esthetisch erg mooi vinden.

Veilig

Een goed idee voor een nieuw tv-programma is geld waard. Een applicatie vol programma-ideeën moet dus goed beveilig worden. En het moet duidelijk zijn van wie een idee is, wanneer het ingediend is en wie het behandeld heeft. Een goede beveiliging van de applicatie en inzicht in het proces is daarom erg belangrijk voor NPO pitch.
Transparantie van het proces is gegarandeerd door alle stappen in het werkproces te registreren en inzichtelijk te maken in een tijdlijn. Daarnaast wordt er voor de applicatie gebruik gemaakt van 2-factor authenticatie. Ook over gebruikersbeheer is goed nagedacht: door verschillende autorisatielagen te gebruiken is elke producent en omroep verantwoordelijk voor zijn eigen gebruikers. Zo blijft de groep mensen met toegang zo actueel mogelijk.

Flexibel

Een nieuw werkproces is altijd een beetje uitvinden. Proberen, evalueren en weer bijslijpen. NPO en Goldmund, Wyldebeast & Wunderliebe bepaalden samen de eerste workflow in het systeem. We richtten het systeem zo in dat aanpassingen aan het werkproces eenvoudig kunnen worden doorgevoerd in de applicatie. Een handeling toevoegen of een handeling verwijderen is eenvoudig en snel te realiseren.

Techniek

NPO pitch is helemaal gebouwd met open source software. Een Django REST framework is de basis, de frontend is gebouwd in React en er wordt gebruik gemaakt van Redux. Voor het zoeken in de database vol progeammavoorstellen wordt ElasticSearch gebruikt en Kibana vervult een rol in de rapportages.

Best Value

Goldmund, Wyldebeast & Wunderliebe won de Best Value aanbesteding voor deze webapplicatie met vlag en wimpel. Door het scoren van 10-en op zowel de aanbieding als de interviews werd de opdracht aan hen gegund. Dit kwam naast de inzet van het eigen team ook door de hulp van Van Hes Projectmanagement, die met hun Best Value expertise een optimale ondersteuning boden in het offerte traject.

Vertrouwen

Best Value gaat over het vinden van de beste partij om omschreven doelstellingen te behalen. Tijdens het traject bleek dat dit uitgangspunt een uitstekende basis voor een goot wederzijds vertrouwen tussen NPO en Goldmund, Wyldebeast & Wunderliebe. Deze basis hebben we tijdens het project weten uit te bouwen en het resulteert nu in een prachtige applicatie, allerlei ideeën voor verdere ontwikkeling en een duurzame relatie.

Toekomst

Goldmund, Wyldebeast & Wunderliebe verzorgt de hosting, het beheer & support van NPO pitch. Samen met NPO ontwikkelen we verder aan de applicatie. Er zijn voldoende toekomstplannen: zowel om het werken met NPO pitch te vergemakkelijken, als om de applicatie uit te breiden naar bijvoorbeeld de radioprogramma’s en NPO digitaal. Kortom: volop ideeën over deze applicatie vol ideeën!

TAG
GERELATEERDE BERICHTEN