het bedrijf inspiratie

Cultuur boven Skills?!

By on november 17, 2016

Nu we (Goldmund Wyldebeast & Wunderliebe) een Senior Python Developer willen toevoegen aan ons team in Amsterdam rijst bij mij de vraag: ‘Hoe vind ik mijn nieuwe collega?’. Niet alleen moet ik bedenken welke middelen ik ga gebruiken in mijn zoektocht (NEE, acquisitie n.a.v. deze blog wordt niet op prijs gesteld), maar ook moet ik bedenken waar naar te zoeken. Zoeken we echt een Senior Python Developer? Of zoeken we bijvoorbeeld een ‘collega die waarde toevoegt aan ons team’? Even aansluiten bij de foto hierboven: zoeken we een collega die heel goed kan peddelen, of iemand waar je graag mee in de boot zit?

SXSW 2016: Hack your Hiring

In maart deed ik tijdens het SXSW Interactive Festival in Austin (superervaring!!!) mee aan de workshop ‘Hack Your Hiring‘. Stelling aldaar: zoek naar de collega met dezelfde ‘business values’ en de juiste ‘cultural fit’ en zoek niet naar degene met alle juiste techniekjes op het CV. Die technieken leer je wel als je wilt, maar een ander mens worden is een stuk lastiger, zo niet onmogelijk. En uiteindelijk heb je het hele team (en de nieuwe collega) ermee als het niet klikt. Een korte enquête in de zaal op de vraag wie wel eens een collega had aangesteld om daarna te constateren dat het niet zo fijn uitpakte bleek vaak te herleiden naar een negatief antwoord op de vraag ‘Past hij/zij in ons bedrijf?’

Even Googlen

‘Echt waar?’, denk ik dan, ‘Achteraf is het altijd zo makkelijk praten.’. En dan Google ik wat en internet wat rond. Een lange blog van Diana Martz komt in 2013 tot dezelfde conclusie: zeg nee tegen de supertechneut die niet in het team gaat passen en waag eens een gok met die misschien weinig ervaren maar hele leuke kandidaat (zonder dat je vergeet na te denken natuurlijk). Jim Franklin voegt in een reactie toe dat hij, in volgorde, naar vier punten kijkt:

  1. Culture
  2. Skills
  3. Geo
  4. Matrix (titel, salaris, aanstelling)

Waarbij hij geen compromissen maakt op punt 1 en 2, maar flexibel is op 3 en 4. Dus: als je niet helemaal aansluit bij de bedrijfscultuur maar je vaardigheden wel hard nodig zijn kun je van Jim bijvoorbeeld eerst een tijdelijk contract of een payroll-constructie verwachten, en geen vast dienstverband. Concessies op ‘Matrix’, om ‘Culture’ te compenseren.

Zo gek nog niet

Na wat onderzoek, nadenken, lezen, overwegen en bespreken moet ik zeggen dat ik de stelling zo gek nog niet vind. Mijn ervaringen zijn in lijn met ‘Cultuur boven Vaardigheden’, met de enige opmerking dat een nieuwe, cultuurtechnisch perfect passende, maar nog niet zo vaardige collega wel de drive moet hebben om zich de nieuwe vaardigheden zo snel mogelijk eigen te maken. Als betreffende nieuwe collega inderdaad in de cultuur past is dat natuurlijk een ‘non-issue’, maar ik wil het toch maar even gezegd hebben.

 

superhelden bij goldmund wyldebeast wunderliebe

Gezocht: Supercollega (m/v)

Wij zoeken dus naar een collega. Voor ons Amsterdamse team. Die met het team meevecht voor ‘terugkeer van de voetbaltafel’ (die even moest wijken tijdens de verbouwing van ons steeds mooier wordende kantoor op Java-eiland, uitzicht over het Ij). Een collega die vrijheid en verantwoordelijkheid waardeert, feedback geeft en neemt en die samen met ons wil groeien naar de droom ‘meest innovatieve webbedrijf van Nederland’. Wiens fantasie op hol slaat als we voor onze klanten (bestaande, potentiële & gewenste) bedenken wat bijvoorbeeld VR/AR, IoT, Tracking en Beacons voor mogelijkheden bieden. En die staat te trappelen om met showcases aan de slag te gaan. Enige kennis van Python en/of Django strekt tot aanbeveling 😉

TAG
GERELATEERDE BERICHTEN