artificial intelligence Homepage Hun werk

Cleo een op AI gebaseerde zoekmachine voor Egyptische artefacten.

By on september 12, 2018

Op 5 september 2018 heeft Heleen Wilbrink van aincient tijdens de ICOM-CIPEG 2018 Annual Conference in Swansea Cleo gelanceerd. Kort gezegd is Cleo een op AI gebaseerde zoekmachine voor Egyptische artefacten.

Veel digitale museumcollecties zijn niet gestandaardiseerd, niet beschikbaar in een gemeenschappelijke taal en niet verbonden zijn. Cleo biedt een oplossing voor dit probleem door vier grote internationale museumcollecties aan elkaar te koppelen, ze te standaardiseren met behulp van Thot thesauri en deze automatisch in het Engels en het Nederlands te vertalen. Naast tekst zoeken en filteren, is zoeken naar afbeeldingen – waar de kunstmatige intelligentie (AI) in voorkomt – beschikbaar voor het vinden van gerelateerde objecten.

Heleen Wilbrink tijdens de lancering van Cleo.

Cleo is een database met Egyptische objecten uit vier grote museale collecties. Deze collecties zijn gestandaardiseerd met Thot thesauri en worden automatisch vertaald in het Engels en Nederlands. Naast het traditionele op tekst gebaseerde zoeken en filteren van de collecties, gebruikt Cleo kunstmatige intelligentie om het zoeken naar afbeeldingen te vergemakkelijken. Het maakt gebruik van een getraind neuraal netwerk voor classificatie van, door gebruikers geüploade afbeeldingen ,met behulp van vooraf bepaalde objectklassen. Het is ook mogelijk om één of meerdere objecten uit de database te selecteren en vergelijkbare objecten te vinden op basis van deze selectie. In dat geval worden objectmetagegevens gebruikt om de meest relevante resultaten te krijgen. Met deze functies kunnen bezoekers andere Egyptische objecten vinden op basis van objecten waarin ze zijn geïnteresseerd, of om meer te weten te komen over Egyptische objecten die ze in het echte leven tegenkomen.

TAG
GERELATEERDE BERICHTEN